Γιατί η φυτική διατροφή θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία τροφίμων

24 Φεβ 2021

Article

Αυτό πιστεύουν πολλοί ειδικοί ότι θα συμβεί σε όλους τους κλάδους τους επόμενους μήνες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας [1] [2] [3]. Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται ακόμα σε περιορισμό, και πολλούς άλλους να προσαρμόζονται και πάλι στην «κανονική ζωή», πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορεί η ζωή μας στο μέλλον να ξαναγίνει όπως ήταν άλλοτε. Αυτή η μεταμόρφωση μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία τροφίμων εξελίσσεται συνεχώς. Και σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα: τι θα γίνει στη συνέχεια;

Μια πεποίθηση είναι ότι η φυτική διατροφή θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη νέα κανονικότητα των καταναλωτών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου περιορισμού κυκλοφορίας λόγω του Covid-19, η IPSOS(εταιρία ερευνών) έλαβε συνεντεύξεις από 28.000 ανθρώπους παγκοσμίως: Το 79% αυτών των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν προϊόντα που είναι πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον [4]. Και σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, έως και το 91% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με αυτήν τη δήλωση. Και με την πρόθεση έρχεται συχνά η ανάπτυξη. Στην Κίνα, η εναλλακτική αγορά κρέατος με βάση συστατικά φυτικής προέλευσης αναμένεται να αυξηθεί στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 [5]..

Γιατί αναμένεται να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα η αγορά με βάση τα συστατικά φυτικής προέλευσης; Αυτό που ξεκίνησε ως ισχυρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κακομεταχείρισης των ζώων, η φυτική διατροφή το μετέτρεψε στη συνέχεια σε μια τάση που υιοθετήθηκε από διάσημες προσωπικότητες, από τον Paul McCartney έως την Miley Cyrus. Τώρα που έχει πλέον υπερεκτιμηθεί ως τάση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 94 εκατομμύρια φωτογραφίες με το hashtag #vegan και πάνω από 28 εκατομμύρια με το hashtag #plantbased στο Instagram.

Φαίνεται όμως ότι οι καθοριστικοί παράγοντες αλλάζουν, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Με βάση πρόσφατες έρευνες, όπως η έρευνα IPSOS που αναφέρεται ανωτέρω, οι καταναλωτές προβαίνουν πλέον σε επιλογές που δεν είναι μόνο καλές για τους ίδιους, αλλά και βιώσιμες για τον πλανήτη. Έτσι τα εναλλακτικά φυτικά προϊόντα αποτελούν τη λύση για την εκπλήρωση των επιθυμιών τους.  

Η χρήση προϊόντων φυτικής προέλευσης στον τομέα της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής αυξάνεται συνεχώς. Παρατηρούμε τον αριθμό των νέων προϊόντων στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική τα τελευταία 10 έτη: Στην αρτοποιία σημειώνεται αύξηση κατά 33% ετησίως, ενώ στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής σημειώνεται το εντυπωσιακό 21%. Και ιδίως η αύξηση για το 2019 είναι αξιοσημείωτη. Να είχε άραγε δίκιο ο economist όταν χαρακτήρισε το έτος 2019 ως έτος του χορτοφάγου;

Φυτική διατροφή: υγιεινή και βιώσιμη;

Είναι λοιπόν οι λύσεις των προϊόντων φυτικής προέλευσης πιο υγιεινές; Το να τρέφεται κάποιος με αμιγώς φυτικά προϊόντα δεν συνεπάγεται ότι έχει τέλεια υγεία. Ωστόσο, εάν αυτό συνδυαστεί με ισορροπημένα και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες γεύματα, μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε καλή υγεία. Αυτό φαίνεται σε εκατοντάδες μελέτες που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις οποίες, σε σύγκριση με τη μέση δυτική διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση τροφών που βασίζονται σε φυτικά συστατικά όπως προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας[6].

Και όσον αφορά τη βιωσιμότητα, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι με τη μετάβαση σε μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο σε φυτικά συστατικά δεν βελτιώνουν μόνο τη δική τους διαβίωση και τη διαβίωση των ζώων, αλλά είναι επίσης πιθανό να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Τα ζωικά προϊόντα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερους πόρους σε σχέση με τα φυτικά προϊόντα. Πολλές μελέτες και προβλέψεις έχουν δείξει ότι η στροφή από προϊόντα που βασίζονται σε ζωικά συστατικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα, τη χρήση νερού και τα απόβλητα από προϊόντα που καταλήγουν στους ωκεανούς μας [1].

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται σαφώς για την υγεία και τη βιωσιμότητά τους, και ευλόγως. Θα προχωρήσει όμως αυτό και θα έχει διάρκεια; Συχνά, η πιο διαρκής επίδραση στη βιομηχανία προκύπτει όταν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις επιλέγουν να το θέσουν ως προτεραιότητα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η HACCP, ένα σύστημα διαχείρισης και διαδικασία για την αντιμετώπιση του θέματος της επισιτιστικής ασφάλειας[8]. Μετά από δεκαετίες μαζικών ανακλήσεων και δημόσιας κατακραυγής, η HACCP υιοθετήθηκε τελικά ευρέως από τους παρασκευαστές τροφίμων παγκοσμίως, και εφαρμόστηκε υποχρεωτικά από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο[9]. Αυτή η πρωτοβουλία επηρέασε τελικά προς το καλύτερο την υγεία και την υγιεινή των καταναλωτών για τις επόμενες δεκαετίες. Στις ΗΠΑ, το 1985, σε πληθυσμό 237 εκατομμυρίων, αναφέρθηκαν πάνω από 31.000 περιπτώσεις τροφιμογενών νοσημάτων. Το 2017, σε πληθυσμό 325 εκατομμυρίων, υπήρχαν λιγότερες από 15.000 περιπτώσεις. Οι παρασκευαστές τροφίμων έλαβαν δραστικά μέτρα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και το πέτυχαν.

Πολλοί πλέον αναρωτιούνται: θα ενδιαφερθούν τα μέλη της βιομηχανίας τροφίμων εξίσου και για τα ζώα: Για την υγεία των καταναλωτών; Ή για τον πλανήτη; Ή θα έγκειται στους καταναλωτές η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής;

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα τρόφιμα που παρασκευάζουμε, η βιομηχανία τροφίμων έχει την ευκαιρία να ασκεί διαρκή επίδραση. Ως αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιοί, μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλοι να ζητούν φυτικά προϊόντα ή μπορούμε να λάβουμε δυναμικά μέτρα ώστε να παρέχουμε νόστιμα, υγιή και βιώσιμα προϊόντα στους πελάτες μας.   

Οι λύσεις μας στην Puratos

Αν και η αντικατάσταση του βουτύρου, των αυγών και του γάλακτος δεν φαίνεται εύκολη για τον κλάδο, για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες λύσεις αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας:

  • Sunset Glazeέτοιμο προς χρήση, εναλλακτικά για την επάλειψη με αυγό που προσφέρει εξαιρετική γυαλάδα και χρώμα, ενώ παράλληλα είναι ασφαλής και υγιεινό χάρη στην τεχνολογία UHT
  • Βυζαντινό: Μείγματα κέικ κατάλληλα και για νηστεία που απαιτούν μόνο νερό και λάδι
  • Chantypack: έτοιμη για χτύπημα επικάλυψη μη γαλακτοκομικής προέλευσης, εύκολη στη χρήση και με εξαιρετική αύξηση όγκου
  • Mimetic: ειδικό λίπος φυτικής προέλευσης που είναι βολικό, οικονομικό και προσφέρει την ικανοποίηση του αληθινού βουτύρου
  • Puravita: μείγματα για την παρασκευή ψωμιών που περιέχουν σιτηρά και σπόρια και μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Και για να δείτε πώς χρησιμοποιούνται τα εν λόγω προϊόντα, θα βρείτε εδώ μερικές συνταγές με βάση προϊόντα φυτικής προέλευσης που δημιούργησαν οι αρτοποιοί μας:

Ας δημιουργήσουμε έναν θετικό αντίκτυπο τώρα, για τον εαυτό μας και για τις επόμενες γενιές.

Ψάχνετε περισσότερες πληροφορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας