Προκειμένου να παρασκευάζει υψηλής ποιότητας συστατικά για τη βιομηχανία αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, η Puratos προμηθεύεται πολλές διαφορετικές πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ζήτηση για πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, το κακάο, το αλεύρι και η ζάχαρη μπορεί να ασκήσει πιέσεις στα φυσικά μας οικοσυστήματα και να επηρεάσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Όλοι εμείς στην Puratos, πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη αναζήτηση πηγών είναι το κλειδί για να διεξάγουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές με δεοντολογικά κριτήρια. Και οι καταναλωτές εύλογα ανησυχούν για το από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους, πώς παράγονται και με ποιον τρόπο προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είμαστε 100% προσηλωμένοι στην υπεύθυνη αναζήτηση πηγών και φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε και να διατηρούμε ανοιχτό διάλογο με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Ζητάμε από τους προμηθευτές μας να υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας μας ή να μας ενημερώσουν για τον δικό τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να διατηρούμε το ίδιο επίπεδο δεοντολογικών απαιτήσεων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και παραγωγής μας.

Φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό των προϊόντων της Puratos. Δημιουργεί στα τρόφιμά μας υπέροχη γεύση και μυρωδιά, έτσι ώστε να σας προσφέρουμε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που περιμένετε και αξίζετε. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η παραγωγή του φοινικέλαιου δεν είναι πάντα βιώσιμη.

Η Puratos είναι μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας για το Αειφόρο Φοινικέλαιο (RSPO) από το 2010. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε αυστηρά κριτήρια και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε 100% βιώσιμο φοινικέλαιο που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και έχει θετικές κοινωνικές και δεοντολογικές επιπτώσεις. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές μας, τους πελάτες μας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να προωθήσουμε τη βιώσιμη παραγωγή φοινικέλαιου.

Δεσμευόμαστε να εφαρμόζουμε μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού φοινικέλαιου που:

 • Είναι μηδενικής αποψίλωσης των δασών και δεν κάνει χρήση καύσης.
 • Προστατεύει τη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή.
 • Διατηρεί τους τυρφώνες: η τύρφη είναι εξαιρετικά σημαντική για τον πλανήτη μας, διότι λειτουργεί ως αποθήκη άνθρακα, αποτελεί εξαιρετικό βιότοπο για την άγρια ζωή και συμβάλλει στη διαχείριση των υδάτων.
 • Προστατεύει τα δάση ενισχύοντας τις περιοχές υψηλής αξίας διατήρησης (HCV) και τα δάση με υψηλό απόθεμα άνθρακα (HCS). Οι δασικές αυτές περιοχές βρίσκονται σε σπάνια, απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση οικοσυστήματα ή περιέχουν τέτοια οικοσυστήματα και είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινότητες.
 • Λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισχύουσα τοπική νομοθεσία.
 • Βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας.
 • Προωθεί τη συμπερίληψη των μικροκαλλιεργητών στις αλυσίδες εφοδιασμού μας με βιώσιμο φοινικέλαιο.
 • Τηρεί υψηλά πρότυπα διαφάνειας μέσω της ιχνηλασιμότητας των δέντρων φοινικέλαιου.

Κακάο

Ο παραδοσιακός τρόπος εργασίας στη βιομηχανία της σοκολατοποιίας δεν ενδείκνυται για ένα βιώσιμο μέλλον. Επιπλέον, οι αμοιβές των καλλιεργητών κακάο είναι υπερβολικά χαμηλές. Αυτό έχει αναγκάσει πολλούς από αυτούς να διακόψουν την καλλιέργεια και να στραφούν σε άλλα είδη καλλιεργειών ή απλά να εγκαταλείψουν τελείως τη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια, η σοκολατοποιία έχει καταφέρει να επικεντρωθεί περισσότερο στην παροχή βοήθειας στους καλλιεργητές προκειμένου να παράγουν περισσότερο κακάο, ωστόσο αυτό οδήγησε σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Πρόγραμμα «Cacao-Trace»: Μια προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στο τομέα της βιώσιμης αναζήτησης πηγών εφοδιασμού κακάο

Το πρόγραμμα Cacao-Trace εγγυάται ότι οι καλλιεργητές λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή αμοιβή για τους κόκκους κακάο με τους οποίους μας προμηθεύουν. Λαμβάνουν προνομιακή τιμή και το μοναδικό μας μπόνους σοκολάτας που ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά κιλό που πωλείται. Προσφέροντας πριμ ποιότητας και το μπόνους σοκολάτας, μοιραζόμαστε την αξία σε όλη την αλυσίδα, ιδίως με τους καλλιεργητές κακάο. Με τον τρόπο αυτόν, επενδύουμε στους καλλιεργητές κακάο και στις κοινότητές τους και τους προσφέρουμε ευκαιρίες να αλλάξουν τα δεδομένα στη ζωή τους.

Η πιστοποίηση Cacao-Trace εγγυάται:

 • Καλύτερη ζωή για τους καλλιεργητές χάρη στα υψηλότερα έσοδα, την καλύτερη υγεία, την καλύτερη εκπαίδευση.
 • Καλύτερο πλανήτη χάρη στην ένταξη της αγροδασοπονίας στο πρόγραμμα.
 • Αύξηση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.
 • Καλύτερη νοοτροπία των καταναλωτών.

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Cacao-Trace οι πελάτες και οι καταναλωτές μας μπορούν να συμβάλλουν άμεσα και θετικά στη βελτίωση της ζωής των καλλιεργητών κακάο, προσφέροντάς τους παράλληλα καλύτερη γεύση. Η εξαιρετική εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουμε στον τομέα της ζύμωσης σε συνδυασμό με ένα απαράμιλλο διεθνές δίκτυο κέντρων επεξεργασίας μετά τη συγκομιδή αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία σοκολάτας ανώτερης γεύσης. Η ανώτερη γεύση της σοκολάτας του προγράμματος Cacao-Trace επιβεβαιώνεται από αναγνωρισμένα βραβεία που έχει κατακτήσει, όπως το Διεθνές Βραβείο Cocoa of Excellence στο Παρίσι το 2013 ή το Βραβείο Cocoa of Excellence στην Έκθεση Chocoa 2019. Εξασφαλισμένη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα!

Φρούτα

Η έρευνα Taste Tomorrow επιβεβαιώνει ότι οι καταναλωτές δεν είχαν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη γνώση για την ιστορία πίσω από τα τρόφιμά τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πραγματοποιήσαμε μια έρευνα με τους πελάτες μας, επιβεβαιώνοντας την αξία που κρύβεται πίσω από τις έννοιες «κοντά σας» και «πιο διαφανής αλυσίδα εφοδιασμού».

Με το πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Puratos βρισκόμαστε κοντά στον καλλιεργητή (απευθείας ή μέσω του 1ου μετασχηματισμού), δημιουργώντας αξία για τον καλλιεργητή φρούτων (αξιοποίηση της ποιότητας 2ης κατηγορίας, διαφοροποίηση των εσόδων) και τις τοπικές κοινότητες, ενώ παράλληλα μειώνουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον (διαχείριση του νερού και του εδάφους).

Προμηθεύουμε τοπικά προϊόντα και ποικιλίες για να προσφέρουμε μια διαφοροποιημένη γεύση, προσφέροντας παράλληλα διαφάνεια στους πελάτες και τους καταναλωτές.

Περιβάλλον

Είμαστε αφοσιωμένοι στο να επιτυγχάνουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και παίρνουμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη πολύ σοβαρά. Στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει προς εσάς και τις μελλοντικές γενιές, εφαρμόζουμε ένα ολιστικό μοντέλο λειτουργίας, ένα μοντέλο βιώσιμο, βασισμένο στον σεβασμό και την ισορροπία. Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζουμε σχέδια για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2, την υπεύθυνη χρήση νερού και τη μείωση των αποβλήτων.

Καλύτερος Πλανήτης

Όλοι εμείς στην Puratos, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον πλανήτη μας. Μειώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε και έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στη διατήρηση των δασών και της βιοποικιλότητας