ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Puratos, αξιόπιστος συνεργάτης στην καινοτομία

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την επείγουσα ανάγκη μείωσης του παγκόσμιου περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Κλιματική αλλαγή, εντατική παραγωγή τροφίμων, επιβλαβείς εκπομπές αερίων -για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η ευαισθητοποίηση αυξάνεται επίσης σχετικά με την επίδραση της εταιρείας μας, των πελατών μας και ακόμη και των καταναλωτών σε όλα αυτά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Puratos ξεκίνησε το φιλόδοξο Πρόγραμμα «Αποστολή στον Άρη», στο οποίο φανταζόμαστε μελλοντικούς αποίκους στον Άρη οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, θρεπτικά προϊόντα αρτοποιίας. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πρωτοπόρου ερευνητικού προγράμματος και του κέντρου διατροφικής τεχνολογίας, του PuraDome, χρησιμοποιώντας ως εξαιρετική έμπνευση τις πιο σκληρές συνθήκες του πλανήτη Άρη.

Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος θα οδηγήσουν σε εκπληκτικές, καινοτόμες εφαρμογές και θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να παρέχουμε υγιεινές, θρεπτικές και νόστιμες τροφές για τη ζωή στη γη στο μέλλον. Μέσω των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αναπτύξουν την επιχείρησή τους με πιο βιώσιμο τρόπο, έχοντας συνολικά θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του ψωμιού, των κέικ και της σοκολάτας.

Ένα πρωτοποριακό και ανατρεπτικό ερευνητικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται στο PuraDome

Για τη συγκέντρωση γνώσης και τεχνογνωσίας από διαφορετικούς τομείς, δημιουργήθηκε η Κοινοπραξία SpaceBakery’ στην οποία συμμετέχουν αρκετοί εταίροι. Λαμβάνει συνολική χρηματοδότηση άνω των 6,3 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τη φλαμανδική κυβέρνηση. Η Κοινοπραξία διερευνά πώς θα βελτιωθεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας σιταριού και την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας για την παραγωγή ψωμιού σήμερα, καθώς και αύριο σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα, χωρίς συμβιβασμούς στους τομείς της θρεπτικής αξίας της νοστιμιάς και της υγιεινότητας των τροφίμων.

Το περιβάλλον του Άρη, που αποτελεί την έμπνευσή μας, είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Δεν έχει οξυγόνο, υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι -60°C και οι καταιγίδες σκόνης δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια προϊόντων ή για το ψήσιμο ψωμιού. Επομένως, εξετάζουμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε αποτελεσματικά σιτηρά σε ερμητικά κλειστά και πλήρως ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Στην πράξη, η έρευνά μας πραγματοποιείται σε τέσσερα συζευγμένα κοντέινερ, που βρίσκονται στο PuraDome, στα οποία το κλίμα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να γίνει κατάλληλο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με τη βέλτιστη χρήση των πόρων. Ακολουθεί μια επισκόπηση του τι συμβαίνει σε κάθε δοχείο:

  • Οι ερευνητές εισέρχονται στο κλειστό περιβάλλον μέσω του αποστειρωμένου χώρου και φορούν μια ειδική στολή για να ελαχιστοποιηθεί η μόλυνση από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Στο Vertical Farm, το σιτάρι φυτρώνει σε ράφια. Στο Mars Bakery, το σιτάρι μεταποιείται σε αλεύρι. Το ζυμάρι ζυμώνεται μέσω φυσικής ζύμωσης και το ψωμί ψήνεται και αξιολογείται.
  • Στο τέταρτο κοντέινερ (που θα προστεθεί σύντομα) θα αναπτυχθούν άλλα φυτά που θα μπορούν να προστεθούν στο ψωμί και που είναι συμπληρωματικά με το σιτάρι από διατροφική άποψη.

Φέρνοντας οφέλη στη Γη

Κάθε πείραμα έχει μεγάλες δυνατότητες για τον πλανήτη Γη:

Καλλιέργεια σιταριού με λιγότερο νερό (-5%)

Με λιγότερες βροχές και περισσότερη ξηρασία, υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση του νερού. Με το ερμητικά κλειστό μας σύστημα και την κάθετη γεωργία μας, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε σιτάρι με μόνο το 5% του νερού που συνήθως απαιτείται. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γης όπου τα χωράφια δεν είναι πάντα διαθέσιμα ή σε περιοχές με ακραίες θερμοκρασίες.

Μικρότερη χρήση αζώτου και λιπασμάτων (10 φορές πιο αποτελεσματική)

Σήμερα, οι αγρότες χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά στα χωράφια τους με τη μορφή λιπασμάτων, τα οποία παρέχουν στις καλλιέργειες το άζωτο και τον φώσφορο που χρειάζονται. Ωστόσο, όταν το άζωτο και ο φώσφορος δεν χρησιμοποιούνται πλήρως από τα αναπτυσσόμενα φυτά, μπορεί να χαθούν από τα χωράφια και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα και του νερού. Θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε 10 φορές πιο αποτελεσματικοί και να μειώσουμε τη χρήση αζώτου και άλλων λιπασμάτων.

Γρηγορότεροι χρόνοι συγκομιδής και υψηλότερη απόδοση (5-6 φορές στο ίδιο σημείο)

Στο SpaceBakery θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη συγκομιδή, υψηλότερη απόδοση και ποιοτικότερη καλλιέργεια με αποτελεσματικότερη χρήση των θρεπτικών ουσιών και χωρίς απώλειες λόγω των εντόμων ή των παθογόνων φυτών.

Δοκιμή νέων αναδυόμενων καλλιεργειών

TΓια να κάνουμε το ψωμί πιο θρεπτικό και διαφοροποιημένο, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες νέων, αναδυόμενων καλλιεργειών. Περισσότερες γνώσεις σχετικά με αυτά τα φυτά, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε ακραίες συνθήκες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση ειδών ψωμιού από τοπικές καλλιέργειες στην Αφρική και σε άλλες περιοχές..

Επικονίαση μέσω nano-drones

Το σιτάρι αναπαράγεται μόνο με τη βοήθεια του ανέμου, κάτι που είναι εύκολο να προσομοιωθεί σε κλειστό περιβάλλον. Αλλά το μήκος κύματος του φωτός στα κοντέινερ καθιστά αδύνατο για τις μέλισσες να δουν τα χρώματα και να βρουν τη γύρη στις ανθισμένες καλλιέργειες. Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε τη χρήση nano-drones για την επικονίαση. Ελπίζουμε ότι οι μέλισσες δεν θα εξαφανιστούν ποτέ, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος της ανθρωπότητας, αλλά ίσως η τεχνολογία nano drone θα μπορούσε να βοηθήσει τις μέλισσες να επιβιώσουν στο μέλλον.

Βελτιστοποίηση της χρήσης της ενέργειας

Για να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες του ψησίματος ψωμιού μέσω της τεχνολογίας μικροκυμάτων και της ωμικής θέρμανσης. Θα διερευνήσουμε τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης των υποπροϊόντων που δημιουργούμε, όπως το άχυρο, το λεπτό άχυρο και το πίτουρο, για να εξαλείψουμε τα απόβλητα και να συμβάλλουμε σε μια κυκλική οικονομία με συνεχή χρήση των πόρων.

Κανένας συμβιβασμός ως προς τη διατροφή, την υγεία και τη γεύση.

Ως εναλλακτική λύση στη μαγιά αρτοποιίας θα χρησιμοποιήσουμε το προζύμι, μια φυσική τεχνολογία ζύμωσης, για να βελτιώσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, την πεπτικότητα και την αισθητηριακή αντίληψη των εφαρμογών του ψωμιού ολικής αλέσεως. Η ανάπτυξη ενός δυνατού προζυμιού που επιτρέπει την παραγωγή νόστιμων και θρεπτικών προϊόντων θα επιτρέψει σε βιοτέχνες και βιομηχανικούς αρτοποιούς σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία στα διαφορετικά περιβάλλοντα των αρτοποιείων τους.

Βοήθεια προς τους πελάτες μας για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους με βιώσιμο τρόπο.

Φιλοδοξία μας είναι να αναζητήσουμε τρόπους για να προσφέρουμε νέες λύσεις στους πελάτες και να αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες που θα δράσουν στην αλυσίδα παραγωγής ψωμιού, τόσο στα προκαταρκτικά όσο και στα μεταγενέστερα στάδια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το έργο θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) από την αρτοποιία κατά 30%. Αυτό θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πελατών και των τελικών καταναλωτών μας. Με αυτόν τον τρόπο, η Puratos ως αξιόπιστος εταίρος στην καινοτομία, θα συμβάλλει στο να γίνει το επιχειρηματικό μοντέλο των πελατών μας πιο βιώσιμο και πιο κερδοφόρο.

Στην Puratos, πιστεύουμε πραγματικά ότι οι επιτυχημένες συνεργασίες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Προγράμματος «Αποστολή στον Άρη» και να φέρουν εξαιρετικά οφέλη στη Γη. Δεσμευτείτε μαζί μας για έναν καλύτερο και πιο υγιή πλανήτη. 

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ