Η PURATOS ΕΔΡΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

7 Απρ 2022

News
Press

 

Ο Όμιλος Puratos, ο οποίος κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της σοκολατοποιίας, παρουσίασε την πρώτη στην κατηγορία της πρωτοβουλία, Αξιολογήσεις Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ), επιδιώκοντας να βοηθήσει τους πελάτες να επιτύχουν ταχύτερα τις φιλοδοξίες τους στον τομέα της βιωσιμότητας.

Η Puratos έγινε ο πρώτος προμηθευτής συστατικών αρτοποιίας που εισάγει τις αναλύσεις LCA – το γνωστό βαρόμετρο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας που χαρακτηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα – σε ολόκληρο το εύρος των προϊόντων του, ξεκινώντας από τα βασικά προϊόντα της πρωτοποριακής σειράς υποκατάστατων φυτικών γαλακτοκομικών, αυγών και βουτύρου Plant Forward. Οι μελέτες ΑΚΖ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του καινοτόμου υποκατάστατου μείγματος αυγού της Puratos Sunset Glaze ήταν 59% χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των παστεριωμένων αυγών, και ότι το υποκατάστατο βουτύρου Mimetic είχε 3 φορές μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με το βούτυρο γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση από το βούτυρο γάλακτος στο Mimetic θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά έναν τόνο για κάθε τόνο κρουασάν που παράγονται – ποσότητα που αντιστοιχεί στη φύτευση 50 δέντρων.

 

Σύμφωνα με τον Laurent Thomé, Υπεύθυνο Βιωσιμότητας της Puratos, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που προέκυψαν από αυτές τις πρώτες αξιολογήσεις εξηγούν γιατί η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Και συνεχίζει:

«Ο ενσυνείδητος καταναλωτισμός, μία από τις βασικές τάσεις που εντοπίσαμε μέσα από την έρευνά μας Taste Tomorrow (Οι Γεύσεις του Αύριο), σηματοδοτεί μια συνταρακτική κοινωνική αλλαγή στις αγοραστικές συμπεριφορές, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν όλο και περισσότερο τη μείωση του προσωπικού τους ενεργειακού αποτυπώματος μέσα από την επιλογή προϊόντων που παράγονται με πιο υπεύθυνους τρόπους. Οι βιώσιμες διατροφικές επιλογές βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του κινήματος και αυτό αντανακλάται στην έκρηξη των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα καταναλωτών Taste Tomorrow (Οι Γεύσεις του Αύριο) που πραγματοποιήσαμε, η φυτική διατροφή αντιστοιχεί σήμερα στην πιο δημοφιλή τάση στη βιομηχανία τροφίμων, με τους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς να αποτελούν τον μεγαλύτερο μοχλό ζήτησης. Οι μελέτες ΑΚΖ που πραγματοποιήσαμε αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τα κορυφαία φυτικά υποκατάστατα προϊόντων που προσφέρουμε είναι πολύ καλύτερα για τον πλανήτη, ενώ τα λεπτομερή δεδομένα μάς επιτρέπουν να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσο ωφέλιμα είναι τα εν λόγω συστατικά για το περιβάλλον σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι πελάτες μας μπορούν να παρουσιάζουν με απτό τρόπο και αυτοπεποίθηση τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των τελικών προϊόντων τους στους δικούς τους πελάτες.»

Η Puratos συνεργάστηκε με τη Yukan, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις ΑΚΖ, προκειμένου να προβεί στην ανάλυση των συστατικών χρησιμοποιώντας το εργαλείο αξιολόγησης παγκόσμιου περιβαλλοντικού αντίκτυπου, το Glimpact. Το Glimpact εφαρμόζει τη μέθοδο Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Προϊόντος (PEF), η οποία συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει 16 κατηγορίες επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της λειψυδρίας και της χρήσης γης. Αυτό επιτρέπει την αντικειμενική και αυστηρή σύγκριση των επιπτώσεων των προϊόντων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ακολουθώντας τους ειδικούς κανόνες κατηγορίας (PEFCR).

Οι ΑΚΖ μετρούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την προμήθεια των πρώτων υλών και πόρων μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Κάθε τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας υποβάλλεται σε λεπτομερείς αναλύσεις, παρέχοντας σε όλα τα μέρη – από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή – σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, διευκολύνοντας έτσι τη λήψη τεκμηριωμένων και περιβαλλοντικά συνειδητών αγοραστικών αποφάσεων. Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας ΑΚΖ της Puratos υπογραμμίζει τη βαθιά εδραιωμένη δέσμευση της εταιρείας απέναντι στις μελλοντικές γενιές και την πρόθεσή της να υπερασπιστεί το μέλλον του πλανήτη μέσα από καινοτόμες διατροφικές επιλογές.

Ο Laurent Thomé προσθέτει:

«Ως υπεύθυνη εταιρεία συστατικών τροφίμων, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντεπεξέλθουν στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα βιώσιμης προέλευσης, υποστηρίζοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα των κοινοτήτων στις οποίες εργαζόμαστε και με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Χάρη στο υψηλό επίπεδο διαφάνειας, ιχνηλασιμότητας και αξιοπιστίας που διασφαλίζουν οι δοκιμές ΑΚΖ, οι πελάτες μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι ότι οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας που αναφέρονται στις συσκευασίες των προϊόντων μπορούν να τεκμηριωθούν, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για τον πελάτη όσο και για τον καταναλωτή.»

Related Articles

Innovating to create sustainable impact

Innovating to create sustainable impact

We launched a Life-Cycle Assessments (LCA) initiative that is aimed to analyze the environmental impact of our products and help our customers to accelerate their sustainability ambitions.

Puratos – Mimetic: a sustainable alternative to dairy fats

Puratos – Mimetic: a sustainable alternative to dairy fats

As a responsible food company with a commitment to have a positive impact on the health and well-being of society and the environment, Puratos actively promotes sustainability throughout the entire value chain

Puratos offers the best of nature to create a sustainable impact

Puratos offers the best of nature to create a sustainable impact

The results of a life cycle assessment LCA show that Puratos egg-wash alternative Sunset has a better environmental impact than pasteurized eggs.

Better Planet

Better Planet

Here at Puratos, we know how important it is to take good care of our planet. We reduce, reuse, and recycle as much as we can and have pledged to help preserve our forests and biodiversity. In addition, we aim to source all of our ingredients responsibly, ensuring minimum impact on planet Earth.