Προϊόντα φυτικής προέλευσης: από την εξειδικευμένη αγορά στην επανάσταση των τροφίμων

19 Οκτ 2022

Αυτό που ξεκίνησε ως μια ουσιώδης προσπάθεια κατά της κακοποίησης των ζώων μετατράπηκε σε μια διατροφική επανάσταση. Σήμερα οι καταναλωτές κάνουν επιλογές που είναι ταυτόχρονα καλές για τους ίδιους και βιώσιμες για τον πλανήτη. Συνδέουν τα προϊόντα φυτικής προέλευσης με την υγεία, αλλά ολοένα και περισσότερο με τη βιωσιμότητα, καθιερώνοντας τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Spoonshot για λογαριασμό της Puratos, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ευημερία των ζώων είναι οι βασικοί παράγοντες της τάσης για  προϊόντα φυτικής προέλευσης. Οι διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο των προϊόντων φυτικής προέλευσης είναι διπλάσιες (37,5%) από αυτές για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης και την υγεία (15,8%) σε σχέση με 12 μήνες πριν, κάτι που σημαίνει ότι η βιωσιμότητα έχει γίνει σημαντικό θέμα προς εξέταση. 

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης αποτελούν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Οι καταναλωτές νιώθουν την ανάγκη για αλλαγή! Η εισαγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική αυξάνεται συνεχώς. Εξετάζουμε τον αριθμό των νέων προϊόντων στον τομέα της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής τα τελευταία 10 χρόνια: Τα προϊόντα αρτοποιίας αυξάνονται κατά 32% σε ετήσια βάση και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής κατά ένα εκπληκτικό 24%[1].

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ;

Είναι λοιπόν οι φυτικές λύσεις πιο υγιεινές; Η υγεία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης. Το 56% των καταναλωτών πιστεύει ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης[2]. Σε ορισμένες χώρες οι αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα μόλις τώρα εμφανίζονται, ενώ σε άλλες η τάση αυτή αυξάνεται ραγδαία. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χορτοφαγικής και της vegan διατροφής στην υγεία παραμένουν ελλιπή[3]. Έτσι, η μετάβαση από μια διατροφή βασισμένη στο κρέας σε μια διατροφή βασισμένη στα φυτά δεν αρκεί για μια απολύτως υγιεινή διατροφή. Από την άλλη πλευρά, η προτίμηση για ισορροπημένα γεύματα φυτικής προέλευσης είναι ένα μεγάλο βήμα προς την καλή υγεία. Σε εκατοντάδες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων[4].

Και όσον αφορά τη βιωσιμότητα, το 60% των καταναλωτών δηλώνει ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον[5]. 

Πιστεύουν ότι, με τη μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή, μπορούν, όχι μόνο να βελτιώσουν τη διαβίωση των ίδιων και των ζώων, αλλά και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, καθώς αναγνωρίζουν ότι τα ζωικά προϊόντα συχνά χρησιμοποιούν πολύ περισσότερους πόρους από ό,τι τα φυτικά προϊόντα. Πολλές μελέτες και προβλέψεις έχουν δείξει ότι η απομάκρυνση από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση νερού και τα απόβλητα.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓHΣΤΕ ΈΝΑ ΘΕΤΙΚO ΑYΡΙΟ, ΣHΜΕΡΑ!

Ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για την καλή διαβίωση των ζώων και τη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως προσδιορίστηκαν από την έρευνα Taste Tomorrow, οι αρτοποιοί προμηθεύονται όλο και περισσότερο πιο βιώσιμα προϊόντα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Τα προϊόντα μας με βάση τα φυτά συντελούν στη δημιουργία νόστιμων αρτοσκευασμάτων με την αντικατάσταση των αυγών, του βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών συστατικών με φυτικές εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε οι πελάτες και οι καταναλωτές να έχουν τη χαρά ότι κάνουν κάτι καλό χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση, την υφή, την ποιότητα ή την ασφάλεια.

Ως εταιρεία τροφίμων με υπευθυνότητα και με τη δέσμευση να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, η Puratos προωθεί ενεργά τη βιωσιμότητα σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Χάρη στην πρωτοβουλία της αξιολόγησης κύκλου ζωής (ΑΚΖ), προσφέρουμε πλήρη διαφάνεια για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, η οποία δείχνει τη διαφορά που μπορείτε να κάνετε εσείς και οι πελάτες σας επιλέγοντας τις φυτικές εναλλακτικές μας λύσεις. Η ΑΚΖ μετρά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την προμήθεια των πρώτων υλών και πόρων μέχρι και το τέλος του κύκλου ζωής. Ξεκινήσαμε με την ανάλυση ΑΚΖ της πρωτοποριακής σειράς φυτικών λύσεων αντικατάστασης γάλακτος, αυγών και βουτύρου Plant Forward. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Η αντικατάσταση του βουτύρου, των αυγών και του γάλακτος μπορεί να μην φαίνεται εύκολο πράγμα στη ζαχαροπλαστική.  Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φυτικές λύσεις μας για τα προϊόντα αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου και σοκολάτας εδώ.

[1] Innova - Bakery (Bread & Bread products + Cakes - Pastries & Sweet Goods) – vegan positioning – Global – 230522

[2] Taste Tomorrow 2021 (Agree + Totally agree) “plant-based food is healthier than animal-based food”

[3] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/349086/WHO-EURO-2021-4007-43766-61591-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[4] https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets

[5] Taste Tomorrow 2021 (Agree + Totally agree) “plant-based food has a positive impact on the environment”