Η Puratos ενώνει της δυνάμεις της με ιδιώτες επενδυτές με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των καλλιεργητών κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο

25 Αυγ 2021

Εταιρικά νέα
Press

Η Puratos συμφώνησε στη λήψη χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ αυτών η Barings ως κύριος επενδυτής. Το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων του προγράμματος Cacao-Trace.

Το Cacao-Trace βοηθά τους καλλιεργητές κακάο να αυξήσουν τα έσοδά τους χάρη στην παραγωγή σοκολάτας ανώτερης γεύσης, η οποία επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της διαδικασίας ζύμωσης.

Ενίσχυση της εξειδίκευσης και των εισοδημάτων των καλλιεργητών

Παγκοσμίως, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν κυρίως σε τροπικές περιοχές, εξαρτώνται από το κακάο για τη διαβίωσή τους. Κατά μέσο όρο, οι καλλιεργητές κακάο στη Δυτική Αφρική κερδίζουν λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα, εισόδημα που τους κατατάσσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το πρόγραμμα Cacao-Trace δημιουργήθηκε το 2014 από την Puratos και τη Belcolade, το brand του Ομίλου Puratos που παράγει αυθεντική βελγική σοκολάτα. Από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της εν λόγω ομάδας ιδιωτών επενδυτών, στόχος του προγράμματος Cacao-Trace είναι η αύξηση του καθαρού θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού του αντίκτυπου στην αλυσίδα εφοδιασμού κακάο. Το Cacao-Trace εστιάζει στην παραγωγή ανώτερης γευστικά σοκολάτας και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας δημιουργεί αξία για όλους, από τους καλλιεργητές μέχρι τους καταναλωτές. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει καλλιεργητές και τους βοηθά να παρέχουν καρπούς κακάο ανώτερης ποιότητας, αυξάνοντας τα έσοδά τους και λαμβάνοντας προνομιακές τιμές για τα προϊόντα τους, καθώς και ένα bonus 0,10 ευρώ ανά κιλό σοκολάτας, επιπρόσθετα της συμβατικής τιμής παραγωγής. Σήμερα, η προνομιακή τιμή και το bonus σοκολάτας ισοδυναμούν με 3 έως 4 επιπλέον μηνιαίους μισθούς. Το πρόγραμμα Cacao-Trace είναι ήδη ενεργό σε πολλές χώρες παγκοσμίως: Το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ουγκάντα και το Βιετνάμ.

Χρηματοδότηση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον της βιομηχανίας του κακάο

Μετά από αυστηρή διαδικασία ελέγχου, μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών συμφώνησε στη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Puratos και το Cacao-Trace, αποδεικνύοντας τη συνάφεια και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του προγράμματος, με στόχο τη μεταμόρφωση της αλυσίδας εφοδιασμού κακάο σε ένα σύστημα που λειτουργεί με κοινωνικά υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση από την Peterson Projects και επαληθεύτηκαν σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης χρηματοδότησης της ICMA[1]. Η Puratos ολοκλήρωσε την εν λόγω συναλλαγή σε συνεργασία με την BNP Paribas ως Κύριο Διαχειριστή και την Eubelius ως Νομικό και Φορολογικό Σύμβουλο.

Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά περισσότερων καρπών με πιστοποίηση Cacao-Trace απευθείας από τους καλλιεργητές, ενισχύοντας τη συνεργασία με παραγωγούς κακάο από τις τοπικές κοινότητες. Επίσης θα αξιοποιηθεί στην κατασκευή δέκα κέντρων επεξεργασίας κακάο μετά τη συγκομιδή και τριών μονάδων άλεσης στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία από σήμερα μέχρι το 2026.

[1] ICMA: Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών

Αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη συναλλαγή σηματοδοτεί την πρώτη βιώσιμη χρηματοδότηση της Puratos. Ο Jean-Philippe Michaux, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής και επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής βιωσιμότητας της Puratos αναφέρει:

«Το Cacao-Trace αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που αναλαμβάνει η Puratos για την επίτευξη μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού κακάο. Ξεπερνά τα μέσα πρότυπα της βιομηχανίας για βιώσιμη σοκολάτα δημιουργώντας αξία για όλους, αρχής γενομένης από τους καλλιεργητές κακάο. Είμαστε εκεί, παρόντες, δίπλα στις κοινότητες των καλλιεργητών, για να παράσχουμε καθοδήγηση σε 8.867 καλλιεργητές προκειμένου να παράξουν κακάο υψηλότερης ποιότητας και να διαχειριστούν τις φυτείες τους υιοθετώντας πιο βιώσιμες πρακτικές. Η βιώσιμη χρηματοδότηση χορηγήθηκε για περίοδο 20 ετών, αποδεικνύοντας το μακροπρόθεσμο όραμα που μοιράζονται η Puratos και οι επενδυτικοί εταίροι της. Ως οικογενειακή εταιρεία, σκεφτόμαστε με όρους γενεών. Αυτή η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών μας και στην περαιτέρω βελτίωση του θετικού αντίκτυπου για τις κοινότητες των παραγωγών σοκολάτας. Αποτελεί τη δέσμευσή μας απέναντι σε εσάς και τις μελλοντικές γενιές, ώστε να απολαμβάνετε την ανώτερη γευστικά σοκολάτα για πολλά χρόνια ακόμα.»

Ο Jim Moore, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Barings Private Debt, σχολιάζει:

«Η Puratos είναι μια ισχυρή, καινοτόμος εταιρεία και τα βήματα που κάνει με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά απηχούν τον στόχο στον οποίο εστιάζει η Barings μέσα από τις προσπάθειές γύρω από ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση».

Ο Tomas Fiege Vos de Wael, Υπεύθυνος Βιωσιμότητας της Peterson Projects, αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην κλιμάκωση και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών των πράσινων ομολόγων της αγοράς και ανυπομονούμε να γίνουμε μάρτυρες του αντίκτυπου που θα έχει στους καλλιεργητές της βιομηχανίας κακάο σε όλο τον κόσμο».