Cacao-Trace (σε ελεύθερη μετάφραση «Στα Ίχνη του Κακάο») είναι ένα μοναδικό, αμοιβαία επωφελές πρόγραμμα που αξιοποιεί τις τοπικές γνώσεις και την εξειδίκευση των καλλιεργητών και τους ενθαρρύνει να είναι πιο παραγωγικοί και βιώσιμοι. Βοηθώντας τους καλλιεργητές να αυξήσουν την αξία του κακάο τους, οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν ποιοτική σοκολάτα.

Κοιτάζοντας το μέλλον σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε σταδιακά αυτό το πρόγραμμα - που σήμερα εφαρμόζεται στο Βιετνάμ και την Ακτή Ελεφαντοστού - και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Δυτικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Cacao-Trace – Βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης των πρακτικών

Το πρόγραμμα Cacao-Trace απαντά απευθείας στην ανάγκη για μια πιο βιώσιμη και διαφανή αλυσίδα εφοδιασμού του κακάο. Ο μοναδικός ολιστικός συνδυασμός περιβαλλοντικών, οικονομικών και ανθρωποκεντρικών πρωτοβουλιών του προγράμματος αποσκοπεί στη βελτίωση των ζωών και των πρακτικών των καλλιεργητών κακάο. Η έμφαση του προγράμματος Cacao-Trace στην ποιότητα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση επιτρέπει στους καλλιεργητές να εξελίξουν τις δεξιότητές τους για να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικοί και βιώσιμοι, διασφαλίζοντας ότι και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαύσουν τη σοκολάτα.

Τόσο οι παραγωγοί σοκολάτας όσο και οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα Cacao-Trace συνεπάγεται ποιοτικούς, ανιχνεύσιμους, βιώσιμους κόκκους κακάο. Η συνεχής βελτίωση ενσωματώνεται στο πρόγραμμα και επιβεβαιώνεται μέσω ανεξάρτητων, τρίτων ελέγχων.

Ενδυνάμωση των καλλιεργητών κακάο μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του προγράμματος Cacao-Trace. Η τεχνική υποστήριξη και η καθοδήγηση που παρέχονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στα κέντρα μετά τη συγκομιδή του προγράμματος Cacao-Trace, βοηθούν τους καλλιεργητές κακάο να αυξήσουν τόσο τις σοδειές τους όσο και την ποιότητα των κόκκων τους. Δουλεύοντας πλάι τους για την περαιτέρω επαγγελματοποίηση των δεξιοτήτων διαχείρισης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων και των τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος, το Cacao-Trace δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές κακάο να αποκτήσουν το υψηλότερο δυνατό εισόδημα και να διαχειριστούν τις φυτείες τους με μεγαλύτερη αυτονομία.

Προσθέτοντας ποιότητα κακάο στη φόρμουλα βιωσιμότητας

Όπως και σε άλλα προγράμματα βιωσιμότητας, το πρόγραμμα Cacao-Trace συμβάλλει σε μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού μέσω βέλτιστων περιβαλλοντικών, οικονομικών και ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων Πέρα από αυτό, αποτελεί επίσης σφραγίδα ποιότητας. Οι ομάδες του προγράμματος Cacao-Trace συνεργάζονται στενά με τους καλλιεργητές προκειμένου να ελέγξουν προσεκτικά τη διαδικασία ζύμωσης και ξήρανσης, ένα ζωτικό στάδιο για τη διασφάλιση κόκκων κακάο ανωτέρας ποιότητας. Η στήριξη αυτή επιτρέπει στους καλλιεργητές να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των φυτειών τους, βελτιώνοντας έτσι τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα και την ποιότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι επωφελές για όλους. Οι καλλιεργητές αποδίδουν καλύτερες σοδειές, ενώ οι παραγωγοί σοκολάτας διασφαλίζουν κόκκους ανωτέρας ποιότητας και γευστικότατη σοκολάτα.

Εξαιρετικά νόστιμη σοκολάτα από αυθεντίες στη ζύμωση

Όσον αφορά το άρωμα και τη γεύση, η σοκολάτα του Cacao-Trace προσφέρει αυτό που άλλα προϊόντα βιώσιμης σοκολάτας συχνά δεν διαθέτουν. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη εστίαση του προγράμματος στη διαδικασία μετά τη συγκομιδή και σε άλλους παράγοντες όπως το έδαφος, το κλίμα και η γενετική ποικιλία του σπόρου. Όπως και στην οινοποιία, η ζύμωση αποτελεί ζωτικής σημασίας στάδιο στην ανάπτυξη της γευστικής δυναμικής κάθε κόκκου κακάο. Η τελειοποίηση αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζει ότι μόνο οι κόκκοι υψίστης ποιότητας θα μετατραπούν σε νοστιμότατη σοκολάτα Cacao-Trace.

Μια πρόσθετη ανταμοιβή όταν αγοράζετε σοκολάτα Cacao-Trace

Όταν αγοράζετε προϊόντα σοκολάτας Cacao-Trace υποστηρίζετε τη μακροπρόθεσμη προμήθεια σοκολάτας ενώ παράλληλα συμβάλλετε άμεσα στη μείωση των επιπέδων φτώχειας των καλλιεργητών κακάο. Για κάθε κιλό σοκολάτας που αγοράζεται, το πρόγραμμα Cacao-Trace καταβάλλει στους καλλιεργητές μια «πρόσθετη αμοιβή σοκολάτας» (Chocolate Bonus) ύψους 10 λεπτών. Αυτό το απλό και διαφανές σύστημα πληρωμών είναι μοναδικό καθότι το 100% της πρόσθετης αμοιβής σοκολάτας αποδίδεται στους καλλιεργητές μέσω του Ιδρύματος Κακάο Νέας Γενιάς (Next Generation Cacao Foundation). Δημιουργεί μια αμοιβαία επωφελή σχέση σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από τον καλλιεργητή που καλλιεργεί τους κόκκους κακάο μέχρι τον παραγωγό και τον διανομέα σοκολάτας αλλά και τους λάτρεις της σοκολάτας ανά τον κόσμο.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της διαφάνειας και της ιχνηλασιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας

Αγοράζοντας σοκολάτα Cacao-Trace συμβάλλετε στη βελτίωση της ζωής των καλλιεργητών κακάο και των οικογενειών τους. Ο ελεγχόμενος διαχωρισμός του κακάο Cacao-Trace από άλλους κόκκους κακάο στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού - από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία - εγγυάται τη φυσική ιχνηλασιμότητα όλου του κακάο Cacao-Trace. Οι λάτρεις της σοκολάτας και οι παραγωγοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι κάθε παράδοση κόκκων κακάο του Cacao-Trace είναι επιβεβαιωμένη και καταχωρημένη.