Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στη ζαχαροπλαστική για το 2023

28 Ιουν 2022

Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Οι καταναλωτές κυνηγούν την αγνή παράδοση, τα κλασσικά με μια ανατροπή και την επιτρεπτή απόλαυση.  

Το Taste Tomorrow είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα στον κόσμο για την κατανόηση των καταναλωτών στους τομείς της ζαχαροπλαστικής, της αρτοποιίας και της σοκολάτας. Η συνεχής παρακολούθηση των τοπικών και παγκόσμιων καταναλωτικών συμπεριφορών, στάσεων και επιλογών μας παρέχει πολύτιμες, εις βάθος γνώσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των τάσεων και να ανακαλύψουμε νέες.

Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε τρεις βασικές τάσεις στη ζαχαροπλαστική, που θα είναι πιο εμφανείς το 2023.

Μην χάσετε τις πιο δημοφιλείς τάσεις στην αρτοποιεία και τη σοκολάτα.

2022

Σήμερα, ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών αποτελούν την κύρια ανησυχία για τους καταναλωτές παγκοσμίως, με  το 96% των ανθρώπων να ανησυχεί για τον αντίκτυπό τους στις δαπάνες των νοικοκυριών τους. Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας Taste Tomorrow έδειξαν ότι οι απολαυστικές λιχουδιές είναι μία από τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών που επηρεάζονται περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι το 29% των καταναλωτών προσπαθεί να αγοράσει λιγότερα κέικ, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά για να εξοικονομήσει χρήματα (έναντι 12% για βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί), περίπου το 34% των καταναλωτών παγκοσμίως συνεχίζει να επιδίδεται συχνά στην κατανάλωση γλυκών αρτοσκευασμάτων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ποιότητα των κέικ και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής παραμένει ο πιο βασικός παράγοντας. Το 40% των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν να αναζητήσουν τα φθηνότερα προϊόντα, αλλά συνεχίζουν να αγοράζουν την ποιότητα που εμπιστεύονται.

Ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής το 2023;

Ανακαλύψτε τώρα:

1. Επανάσταση φυτικής προέλευσης

Η φυτική βάση είναι η πιο ισχυρή αναπτυσσόμενη τάση σύμφωνα με τη μηχανή ανάλυσης τάσεων του Taste Tomorrow. Οι χορτοφαγικές και οι δίαιτες με βάση τα φυτά συνεχίζουν να καθιερώνονται περισσότερο, με περισσότερους καταναλωτές να ακολουθούν τη δίαιτα είτε εκ μέρους είτε εξ ολοκλήρου. Καθώς οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία, μαζί με την καλή διαβίωση των ζώων εξακολουθούν να υφίστανται, και με μια αυξανόμενη ποικιλία διαθέσιμων φυτικών επιλογών, πολλοί περισσότεροι καταναλωτές θα προτιμήσουν να απολαύσουν φυτικές γλυκές λιχουδιές και ζαχαροπλαστικές δημιουργίες το 2023.

Πολλοί vegans νιώθουν περήφανοι όταν επιδιώκουν την κατανάλωση φυτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι vegan λιχουδιές είναι μια επιτρεπτή απόλαυση για πολλούς.

Ακόμη και στη γαλλική ζαχαροπλαστική, που έχει μεγάλη και ισχυρή παράδοση, η vegan ζαχαροπλαστική είναι μια καινοτομία που έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Η vegan διατροφή συνδέεται επίσης με την κατανάλωση «καθαρών» τροφών, όπως οι δημιουργίες σοκολάτας που έχουν γλυκαθεί με ζάχαρη από άνθη καρύδας, για παράδειγμα.

Δεν προσπαθήσατε να δημιουργήσετε κάποιες ζαχαροπλαστικές επιλογές φυτικής προέλευσης; Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να το κάνετε για το 2023. 

2. Καταναλωτές με γνώμονα την υγεία

Τα πιο υγιεινά τρόφιμα είναι μια συνεχής τάση που θα αναπτυχθεί περαιτέρω το 2023. Φυσικά, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αφήνουν στον εαυτό τους στιγμές ξέγνοιαστης απόλαυσης, αλλά τελικώς η λιγότερη ζάχαρη, λίπος, γλουτένη και υδατάνθρακες βρίσκονται στο μυαλό των καταναλωτών. Η φροντίδα της σωματικής ή ψυχικής υγείας είναι η #1 προτεραιότητα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνά του Taste Tomorrow.

Τα λειτουργικά τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που έχουν θετική επίδραση στο μυαλό ή στο σώμα θα προσελκύσουν όλο και περισσότερη προσοχή το επόμενο έτος. Πρόκειται για τροφές με συγκεκριμένες ιδιότητες τόνωσης της υγείας, που καταναλώνονται κυρίως για τον συγκεκριμένο σκοπό. Συχνά είναι φυτά και φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες ή, για παράδειγμα, έχουν αναφερόμενες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το ενδιαφέρον για τα φυσικά και βιολογικά τρόφιμα παρέμεινε αρκετά σταθερό τα τελευταία χρόνια. Η ονομασία <<Φυσικό/Βιολογικό>> προσδίδει έαν υγιεινό χαρακτήρα, όπου αυξάνει την επιτρεπτότητα των γλυκών τροφίμων και τα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.

Το 2023, οι δημιουργίες ζαχαροπλαστικής αναμένεται να είναι υγιεινές και γευστικές, με τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης να είναι ευπρόσδεκτα από τους καταναλωτές παγκοσμίως, καθώς η αντίληψη για το πόσο υγιεινή είναι η ζάχαρη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου (13% το 2021 έναντι 18% το 2015).

3. Τα Κλασσικά γίνονται μοντερνα   

Οι καταναλωτές αναζητούν άνεση και στιγμές απόλαυσης μέσα από προϊόντα που αποτίουν φόρο τιμής σε παραδοσιακές ή αυθεντικές συνταγές. Η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη που προσφέρεται τέλεια για μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό.

Η τάση «Η συνέχεια των Κλασσικών» βρίσκεται σε συνεχή άνοδο στους τομείς της αρτοποιίας, της σοκολάτας και της ζαχαροπλαστικής. Με σταθερή ανάπτυξη του 8%, είναι αξιοπρόσεκτη λόγω του μεγάλου όγκου των συνομιλιών των καταναλωτών σχετικά με αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. Εμφανίζεται ,επίσης, στις πέντε κορυφαίες τάσεις μεταξύ πολλών γλωσσών, όπως αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρωσικά, κινέζικα και ιαπωνικά.

Για να είστε σύμφωνοι με τις απαιτήσεις των καταναλωτών στις γλυκές λιχουδιές και στην ζαχαροπλαστική για το 2023, θα πρέπει να εστιάσετε στην εξοικείωση με τα κλασσικά και να εξερευνήσετε τρόπους για να τα ξαναεφευρίσκετε.

Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε;

Στην Puratos, έχουμε ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο συστατικών που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε εκ νέου τη ζαχαροπλαστική με πιο δημιουργικό, πιο υγιεινό και πιο βιώσιμο τρόπο.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα?

Δείτε τις άλλες προβλέψεις μας για τις τάσεις στον κόσμο της σοκολάτας και της αρτοποιοίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές τάσεις σε όλο τον κόσμο: ανακαλύψτε τις τοπικές διαφορές

Διατροφικές τάσεις σε όλο τον κόσμο: ανακαλύψτε τις τοπικές διαφορές

Η ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης που είναι πάντα ενεργοποιημένη στο Taste Tomorrow παρακολουθεί εκατομμύρια αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τρόφιμα και ερωτήματα αναζήτησης. Έχουμε φτιάξει τις κορυφαίες 5 λίστες με τις τάσεις που αναφέρθηκαν περισσότερο σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Οι 5 πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που οφείλει να γνωρίζει κάθε αρτοποιός, ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός

Οι 5 πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που οφείλει να γνωρίζει κάθε αρτοποιός, ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός

Η έρευνα καταναλωτών Taste Tomorrow βοηθά τους αρτοποιούς, τους ζαχαροπλάστες και τους σοκολατοποιούς να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Για να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά, επωφεληθείτε από αυτές τις 5 βασικές τάσεις για το 2023 και το μέλλον.

Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στην αρτοποιία για το 2023

Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στην αρτοποιία για το 2023

Έρευνα και ανάλυση του Taste Tomorrow δείχνει ότι ο καταναλωτής του 2023 αναμένει φρέσκια ευκολία και παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα, φτιαγμένα από εξειδικευμένους τεχνίτες.

Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στη σοκολάτα για το 2023

Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στη σοκολάτα για το 2023

Έρευνα και ανάλυση από το Taste Tomorrow δείχνει ότι ο καταναλωτής του 2023 αναμένει ότι η σοκολάτα φυτικής και ηθικής προέλευσης θα έχει αυξανόμενη ζήτηση. Μια διαφανής αλυσίδα εφοδιασμού και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα οδηγήσουν τις πωλήσεις και θα παρασύρουν τους καταναλωτές.