Προϊόντα χωρίς διοξείδιο του τιτανίου και χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την υφή

18 Νοε 2022

Προϊοντα
Δεσμεύσεις
Έρευνα & Ανάπτυξη

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), το διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως E171, δεν θεωρείται πλέον ασφαλές ως πρόσθετο τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να βρουν μια εναλλακτική, ενώ παράλληλα να δώσουν έμφαση στη ποιότητα και τη συνοχή των προϊόντων τους.

Στη Puratos, περιμέναμε την απαγόρευση του TiO2 και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε λύσεις χωρίς διοξείδιο του τιτανίου.

Η αρχή της έρευνας για το TiO2

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη διαμάχη σχετικά με το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), ένα φυσικό οξείδιο του τιτανίου, που προέρχεται από ορυκτά. Λόγω του χρώματος και των αδιαφανών ιδιοτήτων του, το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο (E171). Προσδίδει μια φωτεινή λευκή απόχρωση σε τρόφιμα όπως γλυκά, γλάσα, διακοσμήσεις και άλλα.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια αυτού του πρόσθετου. Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) αξιολογούσε ήδη το διοξείδιο του τιτανίου το 2016. Ωστόσο, εντοπίστηκαν αβεβαιότητες και κενά δεδομένων και το αποτέλεσμα εκείνη την εποχή υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα στοιχεία. Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες για την κάλυψη αυτών των κενών, δημιουργώντας μια αυξημένη κατανόηση των νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου και της αλληλεπίδρασής τους με τα ζωντανά κύτταρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της EFSA για τη νανοτεχνολογία στην αξιολόγηση της ασφάλειας των προσθέτων τροφίμων.

ΤΟ E171 ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μετά από αυτά τα νέα στοιχεία, τον Μάιο του 2021 η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Σε πρώτο στάδιο, η απορρόφηση των σωματιδίων του TiO2 είναι χαμηλή. Ωστόσο, μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να βλάψουν την υγεία μας. Έτσι, η EFSA δεν μπορεί να καθορίσει ένα ασφαλές επίπεδο για την ημερήσια πρόσληψη διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων.

Τον Ιανουάριο του 2022, αυτό οδήγησε σε απαγόρευση της χρήσης του E171 για προϊόντα που θα διατεθούν στο εμπόριο στην ΕΕ27 από το 2022, με μεταβατική περίοδο έως τις 7 Αυγούστου 2022. Οι πωλήσεις προηγούμενων τελικών προϊόντων μπορούν να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια ζωής τους, αλλά τα αποθέματα πρώτων υλών που περιέχουν TiO2 δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μετά τις 7 Αυγούστου 2022 για την παραγωγή νέων τελικών προϊόντων.

Αυτή η απαγόρευση θέτει μια σειρά προκλήσεων. Υπάρχει ανάγκη αφαίρεσης συστατικών που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου χωρίς όμως να διακυβεύεται η γεύση, η υφή και η εμφάνιση των προϊόντων.

Λύσεις της Puratos χωρίς διοξείδιο του τιτανίου (E171): Εξαιρετική φυσική εμφάνιση, ίδια απόδοση

Η ασφάλεια των καταναλωτών είναι υψίστης σημασίας για την Puratos. Έτσι, περιμέναμε την απαγόρευση του TiO2 και εργαζόμασταν για την ανάπτυξη λύσεων χωρίς διοξείδιο του τιτανίου (E171) και χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή την υφή.

Η αφαίρεση του TiO2 είναι σπάνια μια απλή διαδικασία: όταν αυτό το πρόσθετο εξαλείφεται από τη λίστα συστατικών, οι λειτουργίες, το κόστος και η συνολική εμφάνιση ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο. Σήμερα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε λύσεις χωρίς διοξείδιο του τιτανίου, ελκυστικές, ενώ έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους: Cremfil Classic Vanilla, Cremfil Silk Vanilla, Dolce Vita White, Harmony Biscotto, Ice Glaze και Decorfil White.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας!