23 Ιαν 2025
Το ψωμί είναι ένα καθολικό βασικό προϊόν, αλλά η ευπάθειά του συχνά οδηγεί σε σπατάλη τροφίμων και απώλεια κερδών, τόσο στο σπίτι όσο και στα ράφια των καταστημάτων. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής σπατάλης τροφίμων στα καταστήματα τροφίμων. Για τα αρτοποιεία και τους παραγωγούς, η παράταση της διάρκειας ζωής του ψωμιού δεν είναι μόνο επιχειρηματική ανάγκη, είναι και επένδυση στη βιωσιμότητα και την ευκολία των πελατών. Ανακαλύψτε πρακτικούς τρόπους προσαρμογής.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της βιομηχανίας, απορρίπτεται το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων παγκοσμίως, και το ψωμί αποτελεί σημαντικό μέρος αυτών των αποβλήτων. Στα καταστήματα τροφίμων μόνο, η μείωση της σπατάλης ψωμιού κατά μόλις 15 φραντζόλες την ημέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 5.000 φραντζόλες ετησίως ανά κατάστημα. Αυτό είναι σίγουρα ένας ισχυρός λόγος για να εξετάσουν διπλά οι αρτοποιοί και οι παραγωγοί τροφίμων τις νέες λύσεις διατήρησης.
Πέρα από τη βιωσιμότητα, η παράταση της διάρκειας ζωής εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα προϊόντων, ενισχύει την κερδοφορία και ικανοποιεί την προτίμηση των πελατών για φρέσκα προϊόντα που διαρκούν περισσότερο.
Η διάρκεια ζωής του ψωμιού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο αποθήκευσης:
Το ψωμί υφίσταται φυσικές διεργασίες όπως το μπαγιάτεμα και η μικροβιακή αλλοίωση, που επηρεάζουν τη φρεσκάδα του. Το μπαγιάτεμα επέρχεται καθώς τα μόρια του αμύλου επανακρυσταλλοποιούνται, κάνοντας το ψωμί να χάσει τη μαλακότητά του. Από την άλλη πλευρά, η μικροβιακή αλλοίωση (η ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων) συντομεύει το διάστημα κατά το οποίο μπορεί το ψωμί να καταναλωθεί.
Για να καταπολεμήσουν αυτά τα προβλήματα, οι αρτοποιοί μπορούν να αξιοποιήσουν έναν συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών και καινοτόμων λύσεων. Δείτε εδώ μερικές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Η σωστή συσκευασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την πρόληψη της μικροβιακής ανάπτυξης. Δείτε εδώ μερικές από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στον τομέα της συσκευασίας που πρέπει να γνωρίζετε.
Αυτές οι λύσεις όχι μόνο παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, αλλά και ευθυγραμμίζονται με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για βιώσιμες επιλογές συσκευασίας.
Τα φυσικά συντηρητικά, όπως τα βακτήρια γαλακτικού οξέος ή τα πρόσθετα με βάση το ξύδι, μπορούν να βοηθήσουν στην παράταση της διάρκειας ζωής του ψωμιού χωρίς να επηρεάσουν την ελκυστικότητα της καθαρής ετικέτας. Προϊόντα όπως το Molderator, μια φυσική λύση ζυμωμένου αλεύρου από την Puratos, μπορούν να προστίθενται απευθείας στις συνταγές ψωμιού (δοσολογία 2% επί του βάρους του αλεύρου επιπλέον της συνταγής σας) και να εξασφαλίζουν φρεσκάδα για έως και έξι ημέρες.
Επιπλέον, η οξίνιση (προσθήκη ενός μικρού ποσοστού ξυδιού στη ζύμη) δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τη μούχλα, παρατείνοντας περαιτέρω τη φρεσκάδα. Επιλέξτε ξύδια με λεπτή γεύση, όπως μερικά μηλόξυδα.
Ένζυμα όπως οι αμυλάσες καθυστερούν το μπαγιάτεμα και κρατούν το άμυλο σε μια ζελατινοποιημένη κατάσταση, διατηρώντας τη μαλακότητα και τη φρεσκάδα. Ο συνδυασμός ενζύμων με φυσικούς παράγοντες οξίνισης, όπως οι εκκινητές προζυμιού ή το ξύδι, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη μακροζωία του ψωμιού.
Τα βελτιωτικά Soft’r της Puratos προσφέρουν προηγμένες τεχνολογίες ενζύμων και γαλακτωματοποιητών για να διατηρήσουν την υφή της ψίχας και την αίσθηση στο στόμα, εξασφαλίζοντας ότι το ψωμί σας θα παραμείνει μαλακό καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση του κόστους. Παράλληλα, το Intens Freshness είναι ένα σπονδυλωτό συστατικό σε μορφή σκόνης που βελτιστοποιεί τη φρεσκάδα των προϊόντων αρτοποιίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη προϊόντων αρτοποιίας με διάρκεια ζωής μέχρι δύο εβδομάδες.
Αυτές οι μέθοδοι είναι όλο και πιο σημαντικές για τους καταναλωτές που προτιμούν τα συστατικά καθαρής ετικέτας, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να εμπιστευτούν.
Μόλυνση από βακτήρια ή μούχλα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των σταδίων της ψύξης, της κοπής σε φέτες ή της συσκευασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η φρεσκάδα. Για να αποφευχθεί αυτό, τα αρτοποιεία θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός και οι χώροι εργασίας καθαρίζονται τακτικά, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελαχιστοποιούν την επαφή με τα αρτοσκευάσματα χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα γάντια και εργαλεία.
Η φυσική οξύτητα στο προζύμι και η πυκνή δομή του ψωμιού σίκαλης τα καθιστούν ιδανικές επιλογές για τους αρτοποιούς που ενδιαφέρονται να μειώσουν τα απόβλητα. Και τα δύο είναι φυσικά ανθεκτικά στην αλλοίωση, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και όντας πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές που δίνουν έμφαση στην υγεία.
Καταψύχοντας το ψωμί, οι παρασκευαστές μπορούν να διατηρήσουν τη φρεσκάδα του για έως και έξι μήνες. Σκεφτείτε να ενσωματώσετε τα βελτιωτικά Kimo της Puratos, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βελτιστοποιούν την ποιότητα του αζύμωτου κατεψυγμένου ψωμιού, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στη δοκιμή και το ψήσιμο.
Είτε είστε βιοτεχνικό αρτοποιείο είτε παραγωγός μεγάλης κλίμακας, η Puratos είναι εδώ για να υποστηρίξει το ταξίδι σας προς την παρασκευή ψωμιού μεγαλύτερης διάρκειας.
Επικοινωνήστε με τον τοπικό σας εκπρόσωπο της Puratos για να εξερευνήσετε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε εσάς, τα κέρδη σας και τη δέσμευσή σας στην αειφορία.