29 Σεπ 2024
Οι τιμές του βουτύρου έχουν αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των παραγωγών αρτοποιημάτων και των βιοτεχνών αρτοποιών σε όλο τον κόσμο. Επειδή το βούτυρο είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί αυξάνονται οι τιμές και να διερευνήσετε οικονομικές, βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί του βουτύρου. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις αρτοποιίας να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα.
Αρκετοί παράγοντες έχουν συντελέσει στην ιστορική άνοδο των τιμών του βουτύρου:
1. Μείωση της μακροπρόθεσμης παραγωγής γάλακτος: Το βούτυρο συνδέεται άμεσα με την παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με την έκθεση της Rabobank για τον Μάιο του 2024, η παραγωγή γάλακτος στη βορειοδυτική Ευρώπη θα μειωθεί σταδιακά. Οι ερευνητές «εκτιμούν ότι οι όγκοι θα συρρικνωθούν κατά περίπου 1,2% ετησίως από το 2023 έως το 2035 στα 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 13% στη διάρκεια της περιόδου, με συνέπεια να διαγραφεί σχεδόν όλη η αύξηση του όγκου γάλακτος από το 2010 και μετά, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη μετάβασης σε όλη την αλυσίδα αξίας».
2. Εποχική έλλειψη προσφοράς γάλακτος: Σήμερα, η διαθεσιμότητα γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη φυσική εποχικότητα της γαλακτοκομικής παραγωγής.
3. Επίπτωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων: Η εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων έχει μειώσει περαιτέρω τη γαλακτοκομική παραγωγή, διαταράσσοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα λιπαρών ουσιών του γάλακτος, οι οποίες είναι απαραίτητες για το βούτυρο.
4. Ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό: Οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την ποιότητα των ζωοτροφών, μειώνοντας την περιεκτικότητα των λιπαρών στο γάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής βουτύρου.
Όμως η ζήτηση του καταναλωτή για βούτυρο παραμένει υψηλή, ασκώντας πρόσθετη πίεση στην προσφορά και αυξάνοντας τις τιμές. Ενώ μερικοί προβλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές του βουτύρου θα μειώσουν την κατανάλωση, δεν έχουμε δει ακόμα τον πλήρη αντίκτυπο στην αγορά. Οι παραγωγοί αρτοποιημάτων, ιδίως εκείνοι που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το βούτυρο, αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση της διατήρησης της κερδοφορίας χωρίς να θυσιαστεί η ποιότητα των προϊόντων.
Για τους παράγοντες της αρτοβιομηχανίας που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους του βουτύρου, η μετάβαση σε εναλλακτικά συστατικά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Μία εξαιρετική επιλογή είναι το Mimetic, ένα φυτικό υποκατάστατο βουτύρου που δημιουργήθηκε από την Puratos. Προσφέρει στους επαγγελματίες της αρτοποιίας έναν οικονομικά προσιτό τρόπο να περιορίσουν τα έξοδα, ενώ παράλληλα παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Η απρόβλεπτη άνοδος των τιμών του βουτύρου δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τα αρτοποιεία και τους παρασκευαστές αρτοποιημάτων να παραμένουν ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στις αλλαγές. Καθότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσον καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι υψηλές τιμές, η λήψη προληπτικών μέτρων για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, όπως το Mimetic, μπορεί να προσφέρει την αναγκαία ανακούφιση στις επιχειρήσεις αρτοποιίας.
Οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν νόστιμα, υψηλής ποιότητας προϊόντα στους πελάτες τους, διατηρώντας παράλληλα τα κόστη υπό έλεγχο. Καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται, η συνεχής ενημέρωση και η υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων θα είναι το κλειδί για την ευημερία σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς το Mimetic μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών του βουτύρου, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στην Puratos.