Οδηγώντας τον πλανήτη προς το μέλλον: Τα επιτεύγματα της Puratos από το 2022 και μετά

Η Puratos έχει δεσμευτεί να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο ως βιώσιμος προμηθευτής στη βιομηχανία πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας. Δίνουμε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, την υγεία, την ευημερία και την καινοτομία προκειμένου να προσφέρουμε εξαιρετικά προϊόντα και λύσεις στους πολύτιμους πελάτες μας. Εστιάζοντας ξεκάθαρα στις Δεσμεύσεις μας προς Εσάς και τις Μελλοντικές Γενιές, έχουμε πετύχει σημαντικά ορόσημα το 2022 και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η διαδρομή της Puratos προς την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα

Στην Puratos, αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κλιματική κρίση. Το 2022, ενημερώσαμε τον νέο μας Χάρτη για έναν Καλύτερο Πλανήτη, ενισχύοντας την ακλόνητη δέσμευσή μας στη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, στοχεύουμε στην επίτευξη ουδέτερου υδατικού ισοζυγίου μέχρι το 2030, διασφαλίζοντας την υπεύθυνη διαχείριση των υδατικών πόρων καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών μας. Στόχος μας είναι επίσης η επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα για τις εκπομπές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των άμεσων δραστηριοτήτων μας μέχρι το 2025, σε συμμόρφωση με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πρωτόκολλο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου.

Μέσω της επιδίωξης για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Οι εγκαταστάσεις μας στο Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Αυστρία έχουν πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και έχουν λάβει την πιστοποίηση CO2-NETYTURE από την Vinçotte σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο PAS 2060 για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το προϊόν μας Chocolanté 60DAYS στο Βιετνάμ έγινε η πρώτη μας σοκολάτα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη μεταφορά των πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη συσκευασία και τη μεταφορά των πελατών.

Η ανανέωση των πιστοποιήσεων ουδέτερων εκπομπών CO2 των εγκαταστάσεων μας στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και στο εργοστάσιο σοκολάτας στη Βραζιλία αποδεικνύει τη σταθερή δέσμευσή μας στη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα. Το 2022, πετύχαμε μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 35% στις εκπομπές CO2 που παράγονται ως αποτέλεσμα των άμεσων δραστηριοτήτων μας σε σύγκριση με το 2016, επίτευγμα που μας έφερε πιο κοντά στον στόχο μας για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Επί του παρόντος, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε το ποσοστό ακόμη περισσότερο. Έχουμε τοποθετήσει 57.000m² ηλιακών συλλεκτών στις εγκαταστάσεις μας σε 22 χώρες, έκταση που είναι ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το 2022, φυτέψαμε 215.000 δέντρα στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μεξικό, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ουγκάντα. 

Το 2022, η Puratos ανέλαβε μια ξεχωριστή αποστολή: να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο βελγικής σοκολάτας χωρίς εκπομπές CO2. Αυτό το μεγαλεπήβολο έργο δημιουργεί νέα πρότυπα βιωσιμότητας στη βιομηχανία σοκολάτας.

Αγωνιζόμαστε για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, δίνοντας έμφαση σε έργα ενεργειακής απόδοσης, στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αντιστάθμιση των εκπομπών μέσω της δενδροφύτευσης στις φυτείες της εφοδιαστικής μας αλυσίδας.

Ένα ταξίδι προς την υπεύθυνη διαχείριση των υδατικών πόρων

Το 2022, μειώσαμε επίσης την κατανάλωση νερού ανά τόνο παραγωγής κατά 3%, με αποτέλεσμα μια σημαντική εξοικονόμηση της τάξης των 57.000m³ ετησίως, όγκος που ισοδυναμεί με το περιεχόμενο περίπου 23 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων. Αναγνωρίζουμε πόσο αναγκαία είναι η υπεύθυνη διαχείριση των υδατικών πόρων, γι’ αυτό και πρόσφατα επενδύσαμε 1,8 εκατ. ευρώ σε επτά έργα επεξεργασίας λυμάτων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας τη χρήση τεχνολογίας αιχμής στην επεξεργασία των υδάτων στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΉ ΓΕΩΡΓΊΑ

Οδηγούμαστε από το μετασχηματιστικό δυναμικό της αναγεννητικής γεωργίας για να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία μας με τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της δέσμευσης, καθώς ξεκινήσαμε ενεργά να υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες τους για την αναγεννητική γεωργία. Βασιζόμενοι στις εκτεταμένες επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία μας στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστική αξία και να επιταχύνουμε την κλιμάκωση της αναγεννητικής γεωργίας. Μαζί, μπορούμε να έχουμε βαθύ αντίκτυπο στο περιβάλλον, προωθώντας τη βιοποικιλότητα, αποκαθιστώντας τη γη, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για έναν καλύτερο πλανήτη σήμερα και αύριο.

Ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και μετάβαση στη χρήση βιώσιμων συσκευασιών 

Στην Puratos, κατανοούμε τη σημασία της χρήσης βιώσιμων συσκευασιών. Επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις ώστε το 100% των υλικών συσκευασίας μας να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο ή ανακυκλώσιμο μέχρι το 2025. Δίνοντας έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση των συσκευασιών μίας χρήσης, στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και στην εισαγωγή κατάλληλων για ανακύκλωση λύσεων, πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο. Επί του παρόντος, τα υλικά συσκευασίας μας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών συσκευασιών, είναι επαναχρησιμοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Μέτρηση του αντικτύπου και προώθηση της αλλαγής 

Στην Puratos, μεριμνούμε ώστε η δέσμευσή μας να μεταφράζεται σε ουσιαστικό αντίκτυπο. Γι’ αυτό και μετράμε ενεργά τον αντίκτυπο που έχουν τα συστατικά και τα προϊόντα μας με τη μεθοδολογία Εκτίμησης Κύκλου Ζωής (LCA). Μέσα από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προσφορών μας και των προσφορών των πελατών μας, παρέχουμε στους συντελεστές της βιομηχανίας και στους παρασκευαστές τροφίμων συστατικά και συνταγές αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας που έχουν αποδεδειγμένα μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Για παράδειγμα, η φυτικής προέλευσης λύση που προσφέρουμε ως επίχρισμα για τα προϊόντα αρτοποιίας, το Sunset Glaze, έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο 2,5 φορές μικρότερο σε σύγκριση με ένα κανονικό μείγμα αυγού, ενώ η φυτική μας κρέμα, Ambiante, έχει 2,2 φορές μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την κρέμα γάλακτος. Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία LCA-PEF εδώ.

Οι στόχοι βιωσιμότητας της Puratos, οι Δεσμεύσεις μας προς Εσάς και τις Μελλοντικές Γενιές μάς οδήγησαν στην επίτευξη σημαντικών ορόσημων το 2022. Από την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα και την ισορροπημένη διαχείριση των υδατικών πόρων μέχρι την προώθηση της χρήσης βιώσιμων συσκευασιών και τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου, πρωτοστατούμε στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Η αφοσίωσή μας στη βιωσιμότητα, την υγεία, την ευημερία και την καινοτομία μάς κάνει να ξεχωρίζουμε ως μία από τις καλύτερες εταιρείες στη βιομηχανία τροφίμων. Μαζί με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, οδηγούμε τον πλανήτη προς το μέλλον, διαμορφώνοντας καλύτερες και πιο βιώσιμες συνθήκες για τις επόμενες γενιές. 

Ακολουθήστε μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και βιώστε τη θετική διαφορά που επιφέρουν οι επιλογές της Puratos στη βιομηχανία των πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας.